Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007

Το μυστήριο των αριθμών στις συσκευασίες

     Όταν αγοράζουμε γάλα (ως επί τω πλείστων) προσέχουμε την ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Και πολύ καλά κάνουμε! Είναι όμως το μοναδικό πράγμα το οποίο θα έπρεπε να ελέγχουμε; Η απάντηση είναι όχι.
     Η ημερομηνία λήξης αναγράφεται στο πάνω μέρος της συσκευασίας. Αλλά στο κάτω μέρος υπάρχει εξίσου χρήσιμη πληροφορία, που για εμπορικούς (φυσικά) λόγους οι περισσότεροι δε γνωρίζουν. Πιο συγκεκριμένα, στο κάτω μέρος από συσκευασίες γάλακτος ή χυμού (ή και άλλων προϊόντων) αναγράφεται ένα νούμερο. Στα γάλατα ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από 1-5 και δηλώνει πόσες φορές έχει ανα-παστεριωθεί, κάτι το οποίο είναι καθ’ όλα νόμιμο.
     Όταν λοιπόν το γάλα φτάνει στα καταστήματα για πώληση φέρει στο κάτω μέρος της συσκευασίας έναν αριθμό. Το νούμερο 1 σημαίνει ότι έχει βγει από το εργαστάσιο για πρώτη φορά και το νούμερο 5 ότι έχει επιστρέψει στη βιομηχανία 4 φορές για ανα-παστερίωση. Αυτό συνεπάγεται ότι όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο, τόσο χάνει τη γεύση του και φυσικά την ποιότητα και τη διατροφική του αξία. Διά του λόγου το αληθές, η χαμηλή παστερίωση (για πρώτη φορά) που αφορά κυρίως τα γαλακτοκομικά εξασφαλίζει ένα μεγάλο ποσοστό ασφάλειας και υγιεινής (70%), όμως σκοτώνει το μεγαλύτερο μέρος του θρεπτικού φορτίου (65%). Από την άλλη η υψηλή παστερίωση που υφίσταται το γάλα μακράς διαρκείας παρέχει κατά 90% ασφάλεια, όμως μόνο το 2% του θρεπτικού φορτίου διατηρείται. Σκεφτείτε λοιπόν τι θρεπτική αξία μπορεί να έχει ένα προϊόν το οποίο ανα-παστεριώνεται για 2η ή 3η συνεχή φορά!
     Για αυτό λοιπόν προσοχή όταν αγοράζουμε!